Rusii creaza creier artificial

Rusii creaza creier artificial

Cu un pas mai aproape de a dezvolta intelectul artificial, oamenii de stiinta din Rusia au creat un model fizic al unui creier care este capabil sa se autoeduce. O echipa internationala de oameni de stiinta de la un laborator de la Univeristatea Tomsk State, din Siberia de vest, au creat un dispozitiv care ar putea fi un operator ce poate transporta minte naturala, capabil sa invete si sa reactioneze cu mediul inconjurator, potrivit unui comunicat de presa, publicat de catre universitatea anterior mentionata.

Oamenii de stiinta din Rusia si-au intregit echipa cu ajutorul colegilor lor din Germania, Bulgaria, Ucraina, Belarus si Kazakhstan, in ideea de a aborda aceasta problema, care a dat mari batai de cap cercetatorilor vreme de zeci de ani: procesul consta in copierea a peste 100 milioane de neuroni din creier si un trilion de conexiuni. Sistemul principal al unui complex robotic este, in prezent, in curs de dezvoltare, fiind descris ca un centru de control intelectual.

In primul rand, noi construim modele matematice si de computerizare a creierului uman”- declara seful laboratorului, Vladimir Syryamkin. ”Dupa ce am reusit sa realizam acest lucru, am realizat un dispozitiv electronic cu preceptroni. Astfel, acesta este capabil sa proceseze diverse informatii- video, de sunet etc.”

Mintea artificiala

Asadar, prototipul fizic poate acumula experienta de viata, pe care o va obtine datorita unor variatii de stimuli externi, de exemplu prin indepartarea sa fata de o sursa de lumina sau prin deplasarea pe langa ea. In cazul in care se va atinge succesul, mintea artificiala va fi capabila sa memoreze acest lucru si sa foloseasca cele invatate in alte situatii.

In definitiv, mintea artificiala ar putea deveni un analog al modelului biologic. Avem o cantitate de munca colosala inaintea noastra, insa un pas destul de mare in cercetarea noastra tocmai a fost realizat- am reusit sa spargem un mister al sistemului neuronal al creierul.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *