PPericolele salubrizarii

Daca vei intreba care sunt cele mai periculoase joburi din cadrul functiilor publice, o persoana obisnuita ar spune ca sunt ocupate de catre politisti si pompieri. Oricum, asta nu este asa nici pe departe. De fapt, atunci cand vine vorba sa comparam rata fatalitatilor, umilii gunoieri au un job de doua ori mai periculos decat un ofiter de politie sau chiar si mai periculos decat a unui pompier.

Motivele sunt clare: Acesti barbati se confrunta cu cele mai oribile si dure conditii de munca. Acestia lucreaza cu masinarii grele care sunt gata sa ii doboare si sa ii striveasca de vii in orice moment. Poarta si cara dupa ei o gramada de saci de gunoi care in orice moment ar putea fi pline de obicete ascutite si de chimicale ce i-ar putea afecta pe tot parcursul vietii lor.

Un gunoier obisnuit ridica tone de gunoaie, de saci menajeri i timpul unei zile de lucru. Pana la sfarsitul zilei, acestia pot deveni destul de obositi si indreptati catre un rationament periculos. Soferii, frustrati de miscarea inceata a masinilor de gunoi, vor incerca sa ii injure si sa ii loveasca pe bietii gunoieri.

Aici si ideea de pericol in cazul muncii in salubrizare. Alaturi de tipicul gunoi menajer, muncitorii din salubritate se confrunta de asemenea si cu substante periculoase si letale cum ar fi acidul si gunoiul medical.

Acesti muncitori sunt chemari deseori in primele randuri in cazul unei urgente, apelati sa faca curatenie pe strazi in cazul unor incidente sau dezastre naturale, dupa ce acestea se desfasoara. Murdaria si senzatia de miros de gunoaie permanent sunt atat de rele incat acestia dezvolta un dialect al lor.

In New York, viermii sunt numiti “disco rice” si prezervativele folosite sunt cunoscute drept “urban whitefish”. Din pacate, mortile lor prea frecvente esueaza in primirea unei atentii mai speciale acordata de altfel tuturor celorlalti functionari publici.


admin Avatar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *