Madonna – Holiday

Madonna – Holiday

“Holiday” este un cantec al cantaretei si compozitoarei Madonna, de pe primul ei album de studio, “Madonna” (1983). A fost al treilea extras pe single de Sire Records pe sapte septembrie 1983. “Holiday” a aparut apoi intr-o forma remixata pe compilatia de remixuri “You Can Dance” (1987) si pe compilatia de hit-uri “The Immaculate Collection” (1990), precum si in forma initiala pe albumul de hit-uri “Celebration” (2009). Scris de Curtis Hudson si Lisa Stevens din Pure Energy, piesa a fost oferita Madonnei de catre John “Jellybean” Benitez, care cauta o piesa cu potential de hit pentru albumul de debut. Dupa ce a acceptat piesa, Madonna si Jellybean au lucrat la ea si au schimbat compozitia prin adaugarea unui solo de pian a prietenului lor, Fred Zarr.

“Holiday” include instrumente precum chitarele, clopote si un aranjament de coarde cu sintetizator, versurile vorbind despre sentimentul universal de a-ti dori o vacanta. A fost primit cu recenzii pozitive din partea criticilor, devenind si primul hit al cantaretei, intrand in top 20 in “Billboard” Hot 100, ajungand pe locul intai in clasamentul dance si intrand in mai multe topuri europene. Madonna a interpretat “Holiday” in majoritatea turneelor ei, cel mai recent fiind “MDNA Tour” in 2012. Piesa este, in general, inclusa in sectiunea de bis sau de incheiere. Diferitele interpretari sunt incluse in lansarile pe CD ale turneelor. De asemenea, preluari ale unor artisti au fost lansate, versiunea originala aparand si pe coloana sonora a unor seriale de comedie, precum “Will & Grace”.

In Regatul Unit, “Holiday” a fost de trei ori lansat pe single: in ianuarie 1984, atingand numarul sase, in august 1985 atigand numarul doi (fiind oprit sa ajunga pe locul intai de propriul ei single, “Into the Groove”). A treia lansare a avut loc in 1991, fiind promovata ca single pentru EP-ul “The Holiday Collection”, care continea cateva piese care nu au aparut pe “The Immaculate Collection”; aceasta versiune a ajuns pe locul cinci. Desi nu este unul dintre cele mai de succes singe-uri ale ei, piesa a devenit una dintre cele mai cunoscute ale ei la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *