Cum functioneaza ochiul uman

Cum functioneaza ochiul uman

Ochiul uman este deosebit de complex. Poate functiona ca si lentila, ca detector de lumina foarte sensibil dar si ca transmitator, care reuseste sa transmita informatiile pe care le-a “cules” catre creier, unde acestea sunt procesate. Dar cum functioneaza ochiul? Ce fel de magie biochimica foloseste pentru a transforma fotonii de lumina in umbre si culori pe care le vedem zi de zi?

In timp ce intreg procesul este extrem de fascinant, cea mai interesanta parte tine de modul celulelor fotoreceptoare de a transforma lumina in impulsuri electrice pe care creierul le interpreteaza ca imagini. Lumina trece prin cornee si prin cristalin si se concentreaza pe o membrana care acopera spatele ochiului, numita retina. Asadar, retina este acoperita de milioane de celule extrem de mici, care pot fi intalnite de-a lungul partilor exterioare a retinei cat si concentrate in mijlocul acesteia.

Cum percepe ochiul culorile?

Fiecare celula are propria sa functie. Unele sunt sensibile la lumina si pot determina forma generala a lucrurilor pe care le vedem. Acest lucru inseamna ca intai, vedem lumea in alb si negru. Pe de alta parte, exista alte celule care sunt responsabile de perceperea culorilor dar si a formelor.

Ochiul poate vedea 7 milioane de culori. Ochiul uman simte acest spectru de lumina folosind o combinatie de celule de tip conuri si bastonase. Celulele de tip conuri sunt mai bune pentru vedere in conditii de lumina slaba, dar ele pot simti doar intensitatea luminoasa, pe cand bastonasele pot discerne si culorile.

Asadar, inseamna ca nu exista nimic care sa aiba culoarea rosie, albastra sau galbena, de exemplu. Asa numitul spectru de lumini reprezinta anumite lungimi de unda emise sau reflectate de un obiect. Viziunea umana tine de anumite proteine care raspund la fotoni de anumite lungimi de unda, intr-un mod special, iar creierul nostru gaseste metode utile pentru a interpreta aceste lucruri ca si culori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *