CCreaturile stravechi si miturile lor

Chiar daca nu toate creaturile mitologice din legendele si povestile stravechi sunt la fel de rele sau de distrugatoare, acestea sunt foarte celebre si populare in toata lumea si fac inca subiect de interes in randul populatiilor de pretutideni si apar in discutiile oamenilor mai ales atunci cand acestia vor sa se sperie intre ei.

Menehune

Potrivit legendei urbane, Menehune era o rasa straveche de pitici sau troli care traiau in padurile din Hawaii inainte ca polinezii sa se stabileasca aici. Multi oameni de stiinta atribuie existenta vechilor statui de pe Insulele Hawaiiene celor din rasa Menehune. Altii inta argumenteaza faptul ca legenda Menehune a aparut odata cu sosirea europenilor in zona si ca nu a existat vreodata in realitate o asemenea rasa, ci mai degraba o plasmuire a imaginatiei oamenilor.

Mitul merge inapoi pana la radacinile istoriei Polineziei. Atunci cand polinezii au sosit pentru prima data  in Hawaii, acestia au gasit drumuri, baraje, ba chiar si biserici, sustinute de unii ca ar fi apartinut celor din rasa Menehune, care, printre alte lucruri, erau niste mestesugari de exceptie. Oricum, nimeni nu a descoperit schelete sau ramasite ale micilor oameni din Hawaii pentru a le confirma existenta in ciuda faptului ca exista dovezi puternice cum ca o anumita civilizatie veche ar fi trait acolo.

Grypas

Grypas a fost o creatura legendara cu cap si aripi de vultur si cu corpul si coada unui leu. De vreme ce vulturul si leul erau regii regatului animalelor, grypas, o combinatie din ambele specii, erau simbolul puterii si al dominarii. Creaturile grypas au fost regasite in nenumarate cronici ale Cretei Minoane din timpul Epocii de Bronz, insa de asemenea si mai tarziu in arata si in mitologia greaca in general.

Oricum, unii cred ca aceste creaturi ar fi existat cu mult inainte sa figureze in stravechea Grecie, de vreme ce forme similare de animale hibrid au fost desoperite in vechiul Egipt si in vechea Persie, acolo unde creaturile grypas simbolizau lupta impotriva raului si a vrajitoriei.

 


admin Avatar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *