Cand stii ca bebelusul are rotavirus

Cand stii ca bebelusul are rotavirus

Rotavirusul poarta aceasta denumire si de la forma sa, de roata. Este acel tip de virus care afecteaza intestinul subtire, ataca enterocitele si creeaza asadar un lung sir de efecte neplacute. Desi in mod normal nu este o situatie care sa alerteze si sa panicheze, depinde de severitatea simptomelor.

In cazul bebelusilor, infectia cu rotavirus ar putea declansa panica totala in randul parintilor. Este adevarat ca aceasta clasa de pacienti este mai sensibila si se recomanda atentie mai sporita. Infectia de acest gen este mai periculoasa pentru cei cu varsta de 3 luni si pana la 2 ani. Riscul de deshidratare este si el mai mare.

Primele semne de prezenta a rotavirusului

Varsaturile, asociate sau nu cu stare de greata sunt un prim semn, desi greu se pot corela cu acest virus intrucat multiple situatii pot determina aparitia vomei. Insa in scurt timp se si demonstreaza reala situatie. Sugarii vomita in jet, diareea este persistenta, febra moderata. Scaunele sunt in general un bun reper al starii de sanatate, ori in acest caz sunt apoase, numeroase si urat mirositoare.

Trebuie mentionat ca infectia cu rotavirus este mai specifica in anumite perioade din an, in sezonul rece oricum, din noiembrie pana in mai.

Astfel de simptome dureaza in medie 2 pana la 3 zile, desi scaunele revin la normal dupa mai mult timp. Chiar si dupa ce starea pacientului este stabila si revine la alimentatia de dinainte, poate fi inca purtator de rotavirus, ce se elimina treptat prin scaune, pana la ziua 21 din momentul infectarii.

Ce pot face parintii

Este greu de crezut, insa rotavirusul nu se trateaza. Pentru cei care nu au fost imunizati in acest sens, se pare ca simptomele sunt mai agresive. Insa totul trece de la sine, tratandu-se doar simptomele, in functie de gravitatea lor.

Desigur ca se instaureaza regim alimentar de asemenea, cel specific pentru perioadele de gastroenterite (fara dulciuri, lactate, multe lichide, fara prajeli etc.). Parintii pot urmari simptomele bebelusului infectat cu rotavirus, tratand la domiciliu, insa cu precizarea ca depinde de starea pacientului.

Este de preferat sa caute prin orice mijloace, chiar si online, cabinet pediatrie Mures adresa, date de contact, sa ia legatura cu un medic pediatru pentru confirmarea ca starea bebelusului nu este asociata cu alte probleme si indeosebi cu o stare de deshidratare severa. Pentru a intelege daca acest lucru este posibil, trebuie de urmarit daca bebelusul:

  • are gura uscata;
  • plange fara lacrimi;
  • nu uda scutecul; schimbarea o singura data in decurs de 12 ore nu este un lucru normal;
  • respira rapid, ca si cand ar fi agitat;
  • febra care nu scade nici dupa ce i se administreaza antitermice.

De asemenea, in functie de fiecare pacient, ar putea exista si alte simptome care se asociaza cu aceasta infectie. Si acestea va trimit de urgenta la medic: stari de soc de la febra, precum convulsii, cianoza, cand pielea devine albastruie, ca urmare a neoxigenarii corespunzatoare a hemoglobinei.

Pentru clasa de bebelusi se poate recomanda chiar internarea, pentru hidratare si alimentare intravenoasa pana cand pacientul isi revine, adica in decurs de 2-3 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *