AAdevaruri psihologice

Psihologia este stinta simtului realitatii care cel mai adesea ne confirma lucruri care exista deja in gandurile si in mintea noastra si care le percepem ca adevarate. Potrivit unui psiholog renumit, putem lupta impotriva perceptiilor gresite printr-o simpla gandire.

Halucinatiile sunt universale

De zeci de ani, s-a crezut ca halucinatiile sunt asociate cu afectiuni serioase ale creierului. Insa potrivit unui studiu efectuat de Ohayon, in anul 2000, halucinatiile sunt cel mai adesea intalnite la oamenii normali si obisnuiti. Studiul demonstreaza ca o treime din populatie a avut de-a face cu halucinatiile, 20% traindu-le cel putin o data pe luna in timp ce 2% odata pe saptamana.

Indivizii sanatosi se pare au in mod similar ganduri paranoice. Intr-un studiu recent, 40% din populatie a trait experiente paranoice in timpul unui studiu virtual. Aparent, gaura dintre “sanatos mintal” si intre afectiunile mintale este mult mai apropiata din cate am putea crede de fapt.

Efectul placebo

Ai o durere de cap. Iei o aspirina si cateva secunde mai tarziu, te simti mult mai bine. Ti s-a intamplat acest lucru? Ei bine, nu poate fi rezultatul pastilei pentru ca pastila ar necesita cel putin 15 minute ca sa-si faca efectul. Acesta este denumit efectul placebo. De vreme ce mintea ta deja stie ca ai luat pastila, crezi ca te simti mai bine. Efectul este mult mai puternic in medicina acolo unde este implicata si durerea. Un placebo cu apa sarata ar putea functiona la fel de puternic ca si efectul morfinei.

Cuvantul Placebo este latinescul pentru “Va rugam sa..”. Intr-un alt studiu efectuat, 80% din imbunatatirile reiesite din urma dozarii cu pastile ca Prozac  a fost placebo. La fel de bine ar fi putut lua si o pastila de zahar. Efectul placebo poate fi considerat contra-intuitiv pentru ca trupul si mintea nu sunt separate. Efectul placebo este foarte puternic si, in unele cazuri, este suficient sa ne gandim ca ne va fi bine pentru ca am luat o pastila, pur si simplu.


admin Avatar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *